Na ovoj stranici pronaći će te razne primjere iz prakse koji će vam pokazati način na koji se ponašati i što uraditi prilikom požara iloi raznih tehničkih nezgoda. Napominjemo da ne treba izigravati junake i heroje već razumne i hladne glave odlučivati. Ne možete nikome pomoći ako istovremeno posredno ili neposredno ugrožavate vlastiti život. Kod svih nezgodna obavezno dojavite na dežurne telefonske brojeve za nezgode

JVP Labin vas savjetuje! Što učiniti u slučaju požara ili nesreće?

1Požar dimnjaka (Dimovoda)
Važno je da dimnjake redovito čistimo i održavamo. Ukoliko dođe do požara čađe u dimnjaku potrebno je odmah pozvati vatrogasce. Do njihovog dolaska ne ubacujte ništa u dimnjak te pazite da se požar ne proširi na drvenu konstrukciju ili neki drugi gorivi materijal u blizini.Vrlo je važno da se ne ulijeva voda u dimnjak jer u tom slučaju dolazi do fizikalne eksplozije vodene pare što je opasno za sve osobe koje se nalaze u blizini. Također se vodom ne smiju prolijevati niti vanjski dijelovi dimnjaka zbog opasnosti od pucanja stjenki. Vodom se može gasiti samo okolni gorivi materijal.
2Požar električnih uređaja
U slučaju požara električnih uređaja u stanu ili kući prvo ukoliko je moguće stavite uređaj u bez naponsko stanje tako da izvadite utikač iz utičnice ili prekinete strujni krug na osiguraču.Pozovite vatrogasce. Za gašenje koristite aparate s ugljičnim dioksidom (CO2) ili prahom ili ugušite požar prekrivanjem. Prekrivači kojima prekrivate vatru ne smiju biti od sintetičkih materijala, već od pamuka ili vune. Ukoliko je uređaj još pod naponom ne koristite vodu za gašenje.
3Zapaljeno ulje u loncu ili fritezi
Zaštitite ruke, glavu i otkrivene dijelove tijela, zatim isključite plin ili struju na štednjaku te kuhinjsku napu. Prekrijete požar poklopcem ili vatrootpornim prekrivačem te pozovite vatrogasce.Vrlo važno je da ne ulijevate vodu u vruće ulje, to je vrlo opasno jer tada dolazi do rasprskavanja gorućeg ulja i masti te proširenja požara.
4Požari raslinja - otvorenog prostora
Ne palite vatru na otvorenom i ne bacajte opuške. Paljenje vatre na otvorenom prostoru ljeti je STROGO ZABRANJENO!. Vrlo je važno djecu educirat o požarnim opasnostima.Ukoliko dođe do požara raslinja u vašoj blizini zatvorite vrata i prozore na stanu ili kući, uklonite granje, korov i raslinje u blizini kuće i auta. Požar u početnoj fazi gasite priručnim sredstvima (zemlja, pijesak, vuneni ili pamučni prekrivač, lopata, mokra metla i grane sa zelenim lišćem). Vrlo je važno zaštititi tijelo, pokriti glavu i mokrom tkaninom ili ručnikom prekriti lice, nos i usta.
5Požar odjeće
Ukoliko dođe do gorenja odjeće na osobi potrebno je osobu polegnuti, tijelo prekriti pokrivačem i zaštititi osobi lice i kosi. Požar se gasi od glave, osoba se omota u tkaninu i oslobode joj se dišni organi.U slučaju da dođe do lijepljenja odjeće za tijelo osobe ne skidajte odjeću na silu. Opečeni dio stavite pod hladnu vodu i opečeno mjesto prekrijte sterilnom gazom ili zavojem od opekline a unesrećenom dajte piti tekućine. Ukoliko Vaša odjeća počne gorjeti kotrljajte se po podu i zaštitite lice.
6Požar stambenog objekta
U slučaju požara stana ili kuće vrlo je važno da ostanete što smireniji te da što prije pozovete vatrogasce na broj koji smo Vam naveli gore te prijavite požar.U slučaju da se stan nalazi u zgradi te je stubište ispunjeno dimom ne ulazite u njega. Ne koristite dizala ako ih ima u zgradi.Pronađite prostoriju koja nije u plamenu te zatvorite vrata kako biste spriječili ulazak dima u nju, ako je potrebno mokrim krpama ili plahtama ispunite pukotine na vratima. Priđite prozoru, otvorite ga i čekajte vatrogasce na njemu kako bi Vas uočili te Vas spasili s posebnim vatrogasnim vozilima namijenjenim za takvu vrstu intervencije.
7Zapaljena plinska boca ili plinska instalacija
Plinarske radove na instalacijama i uređajima prepustite ovlaštenim službama, redovito mijenjajte brtvilo između boce i redukcijskog ventila, priključnu cijev između trošila i plinske boce i poslije uporabe zatvorite ventil na boci.Ne držite plinsku bocu na suncu ili pokraj izvora topline. U slučaju da plin počne izlaziti pod tlakom iz plinske boce i zapali se, ne trebate se bojati i paničariti jer neće doći do eksplozije. Zaštitite tijelo i ruke te zatvorite ventil na boci. Nakon toga je iznesite na otvoreni prostor i ohladite je vodom.
8Požar vozila
Ukoliko dođe do zapaljenja automobila zaustavite vozilo i rad motora vozila. Ukoliko morate podignuti haubu automobila odradite to pažljivo. Požar gasite aparatom za gašenje prahom ili halonom ako imate te ukoliko je moguće odvojite kleme akumulatora.
9Prometna nezgoda, sudar
U slučaju prometne nesreće u kojoj ima ozlijeđenih osoba nazovite broj 194 (hitna medicinska pomoć), broj 193 (vatrogasci) i broj 192 (policija). Dok oni ne dođu povrijeđenoj osobi pružite prvu pomoć, ukoliko morate micati osobu vucite ju za odjeću i neka ostane ležati dok ne utvrdite prirodu ozljede, ukoliko ozlijeđenu osobu ne možete izvući iz vozila pričekajte stručnu pomoć.Mjesto nesreće označite trokutom za opasanost te odvojite kleme akumulatora.
10Požar / Zapaljene brodice
Najčešći razlozi požara na brodu su: propuštanja ili havarije u sustavu napajanja gorivom, na električnom sustavu ili u kuhinji. S posebnom pažnjom slažite spremnike goriva (ukoliko imate rezervno gorivo u kanistrima) i plina, kontrolirajte (vizualno) moguća oštećenja na električnim vodovima, utičnice i osigurače (to je trebalo učiniti na početku sezone).Boce plina za korištenje u kuhinji moraju biti postavljene izvan kabine i na mjestu zaštićenom od sunca. Posebnu pažnju treba posvetiti akumulatorima: polove treba pokriti te odspojiti kabele kod duljih stajanja. Ukoliko dođe do požara na brodu u plovidbi treba zatvoriti dovod goriva (postoji ventil), manevrirati te držati vatru i dim tako da ih vjetar usmjerava od broda.
11Pozivanje u slučaju požara ili nezgode
Brojevi na koje možete dojavit požar su 193 ili 112 Vrlo je važno da dojava bude kratka i jasna, na telefon govorite polako i razgovjetno. Kod dojave požara potrebno je da nam kažete sljedeće podatke: Svoje ime i prezime Adresu požara ili događaja koji dojavljujete i osobno dočekajte pomoć Kratak opis prirode događaja : što se dogodilo, što gori, koji kat objekta, da li je bilo eksplozije… Posebne okolnosti: ukoliko ima unesrećenih ili ugroženih, ukoliko postoji urušavanje i sl Završite razgovor kad Vam službe koju ste kontaktirali to dozvoli Ne telefonirajte na liniji dok ne dođe pomoć. Služba koju ste kontaktirali možda će trebati daljnje informacije.