ŠTO JE NAMIRG?

Nesreće na moru mogu imati razorne posljedice za živote posade, putnika i okoliš. To se posebno odnosi na zatvorena mora poput Jadranskog mora, posebice u njegovom sjevernom dijelu (samo 550 km2 koje dijele tri države: Italija, Slovenija i Hrvatska), gdje je moguće izlijevanje opasnih tvari ili požar na brodovima. Zbog relativne blizine obale, to bi moglo izazvati ozbiljne posljedice i imati utjecaj, ne samo na morski okoliš, već i na sve koji žive u obalnim područjima. Iz tog smo razloga 2017. godine zajedno s profesionalnim vatrogasnim postrojbama iz Trsta i Rovinja, uz potporu nadležnih državnih tijela, Grada Kopra i Luke Koper, ponovno aplicirali i bili odabrani za sudjelovanje u europskom projektu – program NAMIRG (North Adriatic Maritime Incident Response Group), u okviru kojeg želimo uspostaviti zajedničku jedinicu za intervencije u slučaju požara i drugih izvanrednih događaja na brodovima, koja je posebno osposobljena i opremljena za te slučajeve.

Glavni cilj projekta je razviti učinkovit mehanizam za intervenciju i osigurati učinkovit odgovor u slučaju incidenata na moru, na temelju već postojećih MIRG modela. U sklopu projekta razvijaju se operativno taktičke procedure, unaprjeđuju vatrogasne vještine i znanja te unaprjeđuje način informiranja i komunikacije.

Aktivnosti koje su se odvijale tijekom cijele godine uključivale su različite treninge s naglaskom na vruće treninge, helikoptersko spašavanje, simulacije požara na moru i opasnih materijala.