SPAŠAVANJE IZ DUBINA I VISINA!

 

Spašavanje iz dubina i visina je oduvijek bilo sastavni dio vatrogasne djelatnosti. Visoki objekti, bunari, okna liftova i slične neuobičajene situacije su područje njihovog djelovanja.

 

Uvođenjem speleoloških i alpinističkih tehnika, sprava i opreme, spašavanje postaje jednostavnije i sigurnije kao nikada prije. Upravo zbog toga osnovan je i opremljen tim za spašavanje sa visine i iz dubina.

 

Tim za spašavanje s visina i dubina čini 6 djelatnika JVP Labin koji su završili idgovarajući i verificirani program, svi djelatnici vladaju sa osnovama iz spašavanja iz dubina i visina.

 

Obuka se provodi prema odgovarajućem verificaranom programu učilišta, nakon čega se stječe specijalnost i dobiva javna isprava-certifikat kao i prišivka i značka specijalnosti za uniformu te je usklađena s EUSR standardima koje primjenjuju vatrogasci u Europi.

 

Prije pristupanja programu osposobljavanja svi djelatnici prolaze i strogu provjeru funkcionalnih i motoričkih sposobnosti i to: Cooperov test, „trbušnjaci“ , „sklekovi“ , skijaški čučanj, a djelatnici su dužni i uredno dostavljati i važeće lječničko uvjerenje.